Vietnám » Vietnami gasztronómia

A vietnámi konyhaművészet a kínai és a francia konyha stílusjegyeiből áll össze, de természetesen magán viseli a tipikus vietnámi jellegzetességeket is. A vietnámi ételek általánosságban közepesen fűszeresek és a fogásokhoz sokféle szószt, fűszereket és zöldségeket szolgálnak fel. Minden vietnámi étel alapja természetesen a rizs. A vegetáriánusok is könnyen megtalálhatják a kedvükhöz való ételt Vietnámban. A húsmentes ételek rendszerint buddhista hatásra készülnek, többféle ismert vagy egzotikus zöldséggel és tofuval.

Vietnámban az utcai árusok főztjét mindenképpen érdemes megkóstolni ( nagyon jó ). Az utca konyháin ugyanis sokszor jobb minőségű étel készül, mint az éttermekben, ráadásul fillérekért vehetjük meg. Óriási a választék, s nagyon sok az árus – a legtöbb utcai szakács csupán egyfajta étel elkészítésére specializálódott, azt az egyet viszont szinte tökéletesen főzi meg.

Északi konyha

Pho bo Marhahúsos, tésztás leves. Tipikus utcai étel, Hanoiból származik, de ma már mindenhol megtalálható. Eredetileg reggeli fogás. Ropogós babcsírával, zöldsalátával, vörös csilivel, és citromlévet tálalják.

Bun cha Sertéshúsfalatkák nyílt tűzön grillezve, hideg rizspogácsán tálalva, egy tál fűszernövénnyel kevert zöldsaláta mellétéve, édes-savanyú mártással meglocsolva. Olykor tavaszi tekercset is kínálnak mellé, amelyet disznóhússal, rizzsel, gombával és fűszernövénnyel töltenek.

Banh cuon Majdnem átlátszóra párolt rizslisztes palacsinta, darált sertéshússal és fekete gombával töltve, mogyoróhagyma körettel és egy könnyű, édes mártással.

Chè A frissen facsart gyümölcslevek és shake-ek nagyon népszerűek, Ilyen a chè zöld mungó babot turmixolnak össze gyümölcsökkel, csírákkal vagy dióval, és kókusztejjel.


Déli konyha

Bun bo A hagyományos reggeli: zamatos és enyhén fűszeres leves marhahússal és rizstésztával, citronellával, garnélával és bazsalikommal ízesítve.

Banh khoai Az omlett és a palacsinta házasságából született ez a ropogós kis tojásos-rizslisztes tészta, amelyet garnéla, disznóhús és babcsíra feltéttel kínálnak. Körettel együtt – földimogyorós-szezámos szósz, saláta, csillaggyümölcs és zöld banán – valódi ízbomba.

Banh bao = Fehér rózsa. Darált garnéla vagy más rákhús maniókalisztes tekercsben, ropogós hagymapelyhekkel megszórva, citromos dresszinggel.

Furcsa, az európai gyomor számára aligha befogadható ínyencségek is bőven akadnak Vietnámban. A ca cuong, vagyis indiai tutajpoloska egy 6-8 centis bogár. Gorgonzola sajt ízű potroh-nedvével mártogatós szószokat fűszereznek, de magát a bogarat is szívesen fogyasztják. Népszerűségét mutatja, hogy egyre ritkábban fordul elő, és már hamisítják… A hot vit lon 19-21 napos félig kifejlett kacsaembrió, már látható a feje, a szárnyai, kivehető a csontozata, sőt tolla is akad. A tojásokat lámpa alatt keltetik, majd megfőzik, melegen tartják, az éhes vásárló pedig ecetes-olajos szószba mártogatja, és egy kis sóval eheti is a tojásból.

Vietnámi utazásunk során - a legtöbb ázsiai országhoz hasonlóan - tartózkodjunk a csapvíz fogyasztásától, mert súlyos fertőzéseket okozhat. A boltokban többféle jó minőségű palackozott víz kapható, legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy üveggel belőlük. Az éttermekben a különböző italokat sem tanácsos jégkockával inni,ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet. A palackozott italok (sör, égetett szeszes italok) nyugodtan fogyaszthatók.

Ruou can, azaz kígyóbor rizsborban vagy gabonapárlatban érlelt kígyó, gekkó vagy skorpió – üvegbe zárva. Az ital gyógyhatású: hajhullás, ízületi fájdalmak vagy szexuális zavarok ellen. A kígyó mérgét az alkohol semlegesíti. A hüllőt legalább hat hónapig érlelik az alkoholban, amelybe gyógynövényeket is oldanak. A rizsbor magában is finom, de magas az alkoholtartalma, a legjobb márka a Son Tinh.