Bali » Általános információk Baliról

Éghajlat, időjárás

Bali szigetre a monszun éghajlat a jellemző, amelyben két évszakot különböztetünk meg: a száraz évszak júniustól augusztusig tart, az esős évszak pedig decembertől márciusig. A köztes hónapokra a váltakozó időjárás jellemző.
A száraz évszakban valóban kevés a csapadék, meleg, száraz, napsütéses idő van. A széljárás kellemes, júliusban, augusztusban viszont felerősödik egy kicsit (de nem zavaró). A levegő páratartalma 60-65%.
Esős évszakban sok a csapadék, de ez elsősorban a hegyvidéki területekre érvényes. Bali sziget déli részén viszont – és itt van a szállodák többsége – még az esős évszakban is kevesebb a csapadék. A széljárás gyengébb, a levegő páratartalma 70-95%.

Öltözet

A levegő hőmérséklete nappal soha nem zuhan le 20-22 C alá, ezért legcélszerűbb a könnyű, nyárias ruhaviselet. Azonban a hegyekben délutánonként, esténként – különösen esős évszakban – hűvösebbnek érezhetjük a levegőt, ezért oda hosszabb nadrág és kardigán is szükséges lehet. A hindu templomok belső udvaraiba csak úgy lehet belépni, ha megfelelően vagn felöltözve, ami annyit jelent, hogy a lábakat el kell fedni, azaz vagy hosszúnadrágban/szoknyában lehet csak bemenni, vagy pedig viselni kell az ún. szarongot, ami a hindu népviseleti öltözet része, tulajdonképpen egy szoknyaszerű ruhadarab, amit derék köré kell csavarni, ami lelóg nagyjából bokáig. Ennek viselete nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is kötelező! Ilyen szarong bérelhető a templomoknál, de mód van arra is, hogy megvásárolja. Ára, fajtától (anyagtól, diszitéstől) függően 20.000-40.000 Rúpia között mozog (kb. 3-5 USD).

Vízum, tartózkodási engedély

Amennyiben magyar útlevéllel utazik, úgy érkezéskor a denpasari repülőtéren megkaphatja a turista vizumot (Visa on Arrival), aminek két fajtája van: az egyik 7 napra szól és 10 USD-be kerül, a másik 30 napra érvényes és 25 USD-be kerül. Ezen turista vizumok egyike sem meghosszabbitható! Ha a megengedettnél tovább szeretne Bali szigeten (vagy akár más indonéz szigeten) tartózkodni, akkor el kell hagyni az országot, és aztán ismét berepülni, és újra megvenni a turista vizumot. Van olyan tartózkodási engedély, amivel hosszabb időt eltölteni Indonéziában, ennek a neve Visa Sosial Budaya (meghivólevéllel vehető csak igénybe). Ez a 6 hónapos vizum először 3 hónapra érvényes, aztán meg lehet hosszabbittatni további három hónapra, a meghosszabbitás havonta történik az immigrációs hivatalban.
Nagyon fontos, hogy minden egyes napra meglegyen a tartózkodási engedély, mert ha nincs, a büntetés naponta 20 USD.
Amennyiben már több hónapra nincs tartózkodási engedély, az a pénzbirság mellett börtönbüntetést is von maga után.

Kilépési illeték

Bali sziget elhagyásakor a repülőtéren ki kell fizetni az ún. repülőtéri kilépési illetéket. Ennek öszege 150.000 Rúpia/fő. Ezt mindenképpen Rúpiában kell megfizetned, más valutában nem lehet.
Amennyiben nem nemzetközi járattal repül, hanem belföldivel, pl. átmegy a szomszédos Jáva szigetre, úgy a kilépési illeték összege 50.000 Rúpia/fő.

Repülőtéri porterek

Amikor megérkezik a denpasari repülőtérre, a repülőtéri porterek (hordárok) rögtön felajánlják (sokszor kérés nélkül is!) a segitségüket. Mindezt persze nem ingyen teszik. A nekik fizetendő összeg mértéke általában pár dollár, vagy 20.000 – 30.000 Rúpia.

Pénzváltás

Biztonságosan pénzt váltani legérdemesebb a reptéren ( itt a legjobb az árfolyam ) a nagy és hivatalos pénzváltónál vagy a szállodai pénzváltónál. Kisebb utcai pénzváltóból nagyon sok van, főként Kuta városban, de sajnos előfordulhat hogy megpróbálják megröviditeni. ( 100 EUR kb.1.400.000 IDR. Leszámolják az egymilliót és a 400 ezer helyett csak 40 ezret akarrnak adni. Itt kell nagyon résen lenni, nehogy ezzel a trükkel megrövidítsék, ill. visszaveszik a pénzt számolás után és kevesebbet adnak vissza, mint amennyit előzőekben már leszámolt az ember. Itt figyeljen, hogy a pénzt ne adja ki a kezéből, amig véglegesen átszámolta az EUR-ért járó IDR-t és annak az összege stimmel.) Amerikai Dollár váltásánál nagyon figyelik, hogy mikori kiadású a pénz. A 2001. évnél régebbieket a legtöbb pénzváltó nem fogadja el (a bankok sem). Ezért csak új cimleteket vegyen itthon. Arra is ügyelni kell, hogy a papirpénz ne legyen hibás, pl szakadt vagy elmosódott, mert azokat sem fogadják el. Az Euro átváltásával nincs probléma, mindenhol elfogadják. Sok helyen lehet fizetni valutával is, ezért nem kell túl sok pénzt átváltani Rúpiára (mert ha megmarad, gondban lehet a visszaváltással, ugyanis az utcai pénzváltók nem váltják vissza, azt csak bankban tudja megtenni, és bankot leginkább csak a fővárosban, Denpasarban találni).

Indonéz Rúpia

Nem árt egy kicsit közelebbről megismerkedni az Indonéz Rúpiával, tekintettel arra, hogy rengeteg a szám végén a nulla!!
Légyen óvatos, amikor Rúpiát ad ki a kezedből, jól számolja meg a nullákat, nehogy véletlenül pl. a 10.000-es helyett 100.000-essel fizessen. Még szinben is hasonlitanak, mindkettő piros színű.

Papirpénzek: 1000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000,

Fémpénzek : 50,100,200,500,

Bankkártya, pénzautomaták (ATM)

A nemzetközileg ismert hitelkártyákat Bali szigeten is lehet használni. Az azzal való fizetés azonban nem mindig kifizetődő, mert sok helyen felszámolnak 3 százalék kezelési költséget. Ezért jobb, ha van megfelelő mennyiségű készpénz. Bankautomatát sok helyütt találni, de elsősorban a turisztikai központokban (Kuta, Sanur, Benoa, Jimbaran, Nusa Dua). Ha vidékre megy kirándulni, vigyen készpénzt, mert lehet hogy nem talál automatát.

Telefon

Ha Indonéziából Magyarországot szeretné hivni, akkor a szám elé be kell ütni a nemzetközi hivókódot, ami: 001 vagy 007 (és nem 00, mint Európában!).
A nagyobb szállodák szobáiból vagy a szállodai recepcióról nemzetközi hivásokat is le lehet bonyolitani, ennek dija viszont elég magas lehet. Magyar mobiltelefonról hivni szintén költséges. Legolcsóbban kártyafüggetlen telefonnal lehet telefonálni. Itt könnyen tud bele venni kártyát, illetve feltöltőkártyát. A telefonszámos kártya kb 2 USD-ba kerül, a feltöltőkártya pedig lehet 100.000 IDR (ez kb. 10 USD) vagy 500.000 IDR-es de van kevesebbért is. A 100.000 IDR-es kártyával kb 10 percig lehet Mo-gal beszélni. Egy sms Mo-ra kb 500 Rúpia (10 HUF).

Védőoltás

Nincs kötelező védőoltás.