Bali » Főbb látnivalók

Madár park/Hüllő park

Kb 40 percre van Kutától, a két park közvetlen egymás mellett van. Ha mindkettőt meg szeretnéd nézni, a kombinált jegy 23 USD-be kerül. Külön-külön 13 és 10 USD a belépődij. Mindkét park gyönyörű, már maga a növényzet miatt is érdemes lenne megnézni. A madárparkot kb 1 óra alatt lehet kényelmesen körbejárni, a hüllőpark egy kicsit kisebb, az kb 45 percet vesz igénybe.

Ubud városka - királyi palota

Ubud Bali sziget művészeti központja. Mintegy 15 percre van a Madár és Hüllő Parktól. Az Ubudi királyi palota megtekintésével képet lehet kapni arról milyen körülmények között éltek Balin a királyok. Ubudnak egyébként még mindig van királya, tehát az ubudi királyi palota nem egy múzeum, hanem a mindenkori király lakhelye. Nem szednek belépődijat!

Ubudi kézművespiac

A legjobb kézművespiac Balin. Sokféle mütyürt, szuvenirt, faárut, disztárgyat árulnak, olcsón, persze alkudni azért kell, hiszen Balin ez szabály:) Ubud város körül vannak az ún. kézművesfalvak, ahol minőségibb kézműtárgyak vásárolhatók, faszobrok, festmények, ékszerek, batik anyagok.

Ubudi majomerdő

Ha szereti az élővilágot és a madár és hüllő parkon kivül is szeretnél egyebet látni, akkor útba tudja ejteni a majomerdőt, ahol szabadon kószálnak a makákók. Kézből lehet őket etetni, mert megszokták már az ember jelenlétét, nem vadak, csak szemtelenek, ricsajosak és sokszor összeverekednek az ennivalón. A belépődij 1 USD. Bali szigeten több majomerdő is van, de az ubudi a legszebb. Csodaszép, ősfás trópusi erdő, ősi hindu szentélyekkel.

Tanah Lot sziklatemplom

A Világörökség része! Ez az a hindu templom Balin, amit semmi képpen nem szabad kihagyni! A XVII. századi épitésű templomot egy szikla tetején látjuk, ami benn áll a tengerben kb.50 méterre a parttól. A belépődij kevesebb mint 1 USD. Útban a sziklatemplom felé szépen rajzolt rizsteraszokban lehet gyönyörködni.

Goa Gajah barlangtemplom

Kb 45 percre van Kuta várostól, egy órányira Benoától és Nusa Duától. Ez a barlangtemplom XI. századi épitésű, és először buddhista szerzetesek használták meditáció céljára. A templom tulajdonképpen egy barlang, aminek bejáratát a sziklafalból faragták ki. Különleges és diszes. A barlang maga pici, T-alakú, többszáz éves Shiva-szimbólumok diszitik.

Penglipuran ősi falu

A néhány Bali Aga falvak egyike, amit a XI. században alapitottak. Különleges és sajátos hagyományokkal bir, épitészetében részben meghagyták a régi elemeket (bambuszból készült épületek). Aki odalátogat belepillanthat abba hogyan élnek az emberek ebben a faluban. Be lehet menni hozzájuk, az udvarukra, meg lehet nézni a házakat, épületeket amelyekben élnek. Nem múzeum tehát, hanem egy élő falu. A belépődij kevesebb mint 1 USD.

Besakih anyatemplom

Bali sziget legnagyobb templom-komplexuma, a sziget legmagasabb hegyének (Gunung Agung) oldalában áll, kb 1000 méter magasan. A vulkanikus kőzetből épült komplexum 25 templomból áll, melynek központja az Agung vagy más néven Siva-templom. Különleges és ritka szertartások helye. Itt tartják az Eka Dasa Rudra ünnepséget is, amelyre 100 évente kerül sor. A belépődij kevesebb mint 1 USD.Klungkung királyi palotakert

A Klungkungi birodalom uralkodójának XVII. századi épitésű palotakertje. A kertben látható a Kertha Gosa épülete, ami a király tanácskozóhelye és birósági hivatala volt, illetve a Balai Kambang ami a királyi család pihenőhelyéül szolgált. Mindkét épület mennyezetét Wayang-stilusú freskók diszitik. A belépődij itt is kevesebb mint 1 USD.

Uluwatu

A majdnem ezeréves ősi sziklatemplomot a 16. században átépítették, azóta pedig többször felújították. A félsziget délnyugati csücskében, a tengerbe száz méterre benyúló sziklára épült templom Jimbarantól kb. 20 kilométerre van. A templom területére tilos belépni, de a sziklára felkapaszkodhatunk, vegig csodaszép az út és fentről gyönyörű szép a kilátás. A Bali hat legfontosabb szakrális épülete közé tartozó templomot Dewi danu, a tengerek és tavak istennőjének tiszteletére emelték. Itt található szörfözésre legalkalmasabb partszakasz. A 3-5 méteres hullámokat csak profi szörfösök képesek meglovagolni. A szörfösök látványa a sziklatetőn lévő étteremből lenyűgöző.

Tengalalang

Itt találhatóak a legszebb rízsteraszok.

Gigit vízesés

Singarajából indulva, kb. 10 kilometerre délre, a Bratan tó irányába található Bali legnagyobb ( 30 méteres ) vízesése. Érdemes a parkolótól gyalog menni odáig.

Bratan-tó

A Bratan tó Bali északi, festői szépségű részén, Lovinától 20 kilométerre fekszik. Candi Kuning település alatt a tó egyik szigetén áll a Pura Ulun Danu templom. A 11 tetős merut ( szent helyet ) Dewi Danunak, a tenger és tavak istennőjének állítatta Mengwi királya 1663-ban. A tavat szentként tisztelik, mivel úgy tartják, hogy a vize mágikus erejű.

Mengwi

Kutától kb. 30 kilometerre Mengwiben található Bali második legnagyobb szentélykomplexuma, a Pura Taman Ayu. A templomot egy lótuszokkal borított tó közepén emelték még a 17. században. 1937-ben felujították, majd kibővítették. A nagy területen elnyúló építmény három udvarból áll. Szép parkja sétára hívogatja az arra látogatókat.

Lovina

Fekete homokos partjáról nevezetes. Az egyik szállodában delfinekkel együtt úszhatnak a gyerekek és felnőttek, ill. van rövid delfinshow is.

Waterboom

Ez a nagy területen fekvő vizi- és csúszdapark mind felnőtteknek, mind gyerekeknek ideális. Különböző vizicsúszdákból, egy mesterséges folyóból, több medencéből álló vízi birodalom.