Vietnám » Halong Öböl és környéke

Ha Longot a világ nyolcadik csodájának tartják... A legenda szerint a Jáde Birodalom egy mennyei sárkányt és csemetéit küldte a betolakodók ellen, s azok rengeteg gyöngyöt szórtak szét, hogy szigeteket és borotvaéles hegyvonulatokat formázva útját állják az ellenségnek. A sárkányok győztek, s a diadal után elcsodálkoztak a tájon, amit ők alkottak – úgy döntöttek, maradnak. Erre utal az öböl neve: Ha Long = földre szállt sárkány, és minden kétséget kizáróan bizonyítják a helyiek, akik többször láttak a vízben tengeri szörnyeket. Mintegy kétezer sziget szóródott szét az öböl ezerötszáz négyzetkilométeres területén, és további kétezer Kína partjaihoz közelebb. Ha Long lenyűgöző mészkőtornyai és titokzatos barlangjai évről-évre több látogatót vonzanak. Az egyik legizgalmasabb barlang Ho Ba Ham, egy sekély lagúna mészkőfallal körülvéve, amelyet három alagút köt össze a tengerrel. Hanoiból szervezett utazás keretében érdemes eljönni ide. A szentély ugyanis vízen át közelíthető meg a leggyorsabban. A csónakokat vietnami hadiözvegyek vezetik, kézzel vagy lábbal… fejenként egy dollár borravalót a végén elvárnak! Kerüld a márciusi-áprilisi látogatást, mert ez a zarándoklatok időszaka. A legenda szerint Buddha egyszer megállt itt, hogy lemossa magáról az emberiség bűneit. A zarándokok ezért elidőznek Long Tuyen kútjánál abban a reményben, hogy a víz megtisztítja őket a múlt rossz karmájától. A legfontosabb látnivaló a Huong Tich barlang, ami egy tátott szájú sárkányra emlékeztet, belül igazi buddhista szentély. Ide bizony fel kell mászni, vagy negyven-ötven perc az út. Vigyél magaddal vizet, és kárpótoljon a pihenőknél a panoráma. Lift is van, katonák őrzik a helyi kereskedők dühe ellen. Odabent hűvös van, ha kiizzadtál, márpedig kiizzadtál, szárítkozz egy kicsit, mielőtt belépsz. Térd alatt végződő nadrág vagy szoknya, és a vállat fedő felsőrész az illő öltözet. A megvilágosult Quan Am istennő e pagodában időzött hosszasan, hogy segítsen megmenteni az emberi lelkeket a szenvedéstől. Az istennő és Buddha hatalmas, zöld kőből készített szobrai utalják a szentélyt. Quan Amra eredetileg egy bronz szoborral emlékeztek, de az 1770-es években a hatalom ellen lázadók elrabolták, felolvasztották és ágyúgolyót öntöttek belőle. A Phat Tich templom egy körformációja a megvilágosult istennő lába nyomát őrzi.

Yen Tu

Yen Tu Mountain ( 1068 m) a legmagasabb hegy észak - kelet Vietnamban. Hanoitól 120 km-re, Halong öböltől cca . 40 km – re található. A hely 1200 m hosszú kabinos felvonóval közelíthető meg 450 m magasságig, onnan pedig kövekkel kirakott sétányon érhetjük el a hegycsúcsot. A felvonó végállomásához legközelebb az 543 m magasságban a Hoa Yen pagodát találjuk. Onnan tovább haladva a Yen Tu patakon átívelő ősi hídon gyalogolhatunk tovább a bambusz és erdei fenyők között. 700 m magasságban a Van Tieu pagoda leselkedik ránk a hegy felől. 1068 m magasságban a hegy tetején áll a Yen Tu Dong pagoda. Yen Tu volt a buddhizmus központja évszázadokon keresztül, és ez volt a kiindulási pontja a buddhista Truc Lam szektának. Jelenleg is zarándokhely minden év első holdhónapjának 10. napjától fesztiválokat tartanak itt. Az ország minden részéről özönlenek ide a buddhista hívek, hogy megtisztuljanak. Ha szerencsénk van és jó az idő akkor a hegy tetejéről csodálatos panoráma nyílik a Halong öbölre és a környező hegyekről.


Hai Pong

Hải Phòng Vietnam harmadik legnépesebb, tartományi jogú városa. A Vörös-folyó torkolatánál fekszik, körülbelül 100 km-re keletre a fővárostól, Hanoitól. Az ország északi részének legjelentősebb kikötővárosa. Területe 1523,1849 km², körülbelül 1,7 millió lakosa van. A város megsínyli Halong közeleségét, így kevesen választják a város megtekintését. Saigonnal közvetlen légi járat kapcsolja össze. A városközpontot egy hosszan elnyúló park uralja, de rengeteg gondozott parkban ( Trombitavirág kert) , pihenhetjük ki a városnézés fáradalmait. Az épületeken, villákon mindenhol érzékelhető a francia építészet elemei. Tiszta rendezett utcái nem zsúfoltak A városka főbb látványosságai :


Haiphong múzeum egy csodálatos gyarmati épület a város központjában. Kiállító termeiben Haipong város kulturális és történelmi tárgyait tekinthetjük meg. Meg kell említenünk a város haditengerészeti és tengerbiológiai múzeumát is.
Az 1904- ben francia tervek alapján épített neoklasszikus Operaház , fehér oszlopokkal díszített homlokzatával. Az épület két szintes, 400 férőhelyes színháztermének kupolája virágokkal díszített.


Du Hang-pagoda a Ly dinasztia alatt épült. A 17. században kibővítették Nguyen Dinh Sach keze nyomán, később ő itt mint szerzetes élt. 1899-ben Than Thai király lemondás után Thong Hang harangtoronnyal bővítette az épületet. Bent a pagodába bonyolultan díszített szobrokat találunk, mely a Nguyen dinasztiára jellemző.


Hang Kenh közösségi ház. A ház 1717-ben épült, majd bővítették 1905-ben. Jelenleg a templom 32 méter széles, tetőszerkezete meggyengült a cserepek súlyától. A központi rész Tran Hung Dao emlékét őrzi. Az épület belsejét sárkányok uralják 308 különböző méretű és formájú faragott szobor maradt fent , nagyon jó állapotban. Minden év második holdhónapjának közepén rituális szertartásokat, ünnepeket, hagyományos játékokat és előadásokat tartanak, melyek tömegeket vonzanak a házba.
Nghe Templom. A templom szentélynek épült, majd 1919-ben templommá átépítették, majd 1926-ban udvart építettek köré.


Cat Ba nemzeti park

Cat Ba szigetét a Világ Bioszféra Rezervátumává jelölte az UNESCO 2004.december 19-én. Cat Ba sziget valójában egy sziget Hai Phongtól 50 km-re keletre. A nemzeti park 15.200 hektáron helyezkedik el ebből 9.800 hektár hegyvidék és 5.400 hektár tengeri terület. Sok régészeti leletet találtak itt, de Ha Long kulturális nyomai is fellelhetőek itt. A park közel 620 növényfaj, 20 emlős, 69 madárfaj, 20 hüllő és kétéltű számára ad otthont. A tengerben pedig közel 300 halfaj és 500 kagyló és rák él.