Vietnám » Hanoi nevezetességei

Sárkánybarlang mészkőből, földalatti gerillabázis, színpompás, virágillatú pagodák... Bármerre jársz, a dzsungel mélyén, a rizsföldeken, a bambuszvázas házikók között vagy a folyón ringatózó csónakokban - ez az egzotikus világ mindenkit elvarázsol.

Hanoi észak Vietnában a Vörös folyó deltájában található. Északról Thai Nguyen , Vinh Phuc Ha Tay és a tartományok a nyugatiról és déliről, Bac Giang, Bac Ninh és Hung Yen tartományok keletről és dél-keletről határolják.
Hanoi, Vietnám fővárosa az utóbbi időben kezdi lerázni magáról rossz hírét. Lakosai, árnyékos sétálóutcái, gondozott parkjai, kivételes építészeti kincsei, koloniális stílusú francia épületei és modern felhőkarcolói mára Hanoit is vendégszerető ázsiai fővárossá tették. Hanoi a régi és az új különös keveréke, ezért nem hasonlítható egyik vietnámi városhoz sem, nyüzsgő piacai és éjszakai élete, kitűnő konyhája lenyűgözi az ősi város minden látogatóját. Hanoi azt jelenti: "a hátországban folyók között" (HA: folyó, Noi: belső). Hanoi területén 40 km hosszan folyik keresztül a Vörös folyó, azonban több folyó és mellékfolyó is átfolyik a fővárosban, köztük Duong, Cau, Ca Lo, Nhue, To Lich és Kim Nguu.
A főváros, egy trópusi monszun övezetben fekszik két fő évszak jellemző erre a vidékre. A száraz évszak, októbertől áprilisig tart, ez hideg és nagyon kevés a csapadék, kivéve január és március között, amikor az időjárás még hideg, de van néhány gyenge eső. Az esős évszak, májustól szeptemberig, meleg van a nagy esőzések és viharok vannak. Az éves átlaghőmérséklet 23.2C és az évi átlagos csapadékmennyiség 1800 mm. Az átlaghőmérséklet télen 17.2C. Az átlagos nyári hőmérséklete 29.2C, de elérheti akár a 39C is.

Látványos centruma a Hoan Kiem tó köré épült, főbb látványosságai a One Pillar Pagoda és az Irodalom temploma, a Van Mieu.

Hoan Kiem tó

Hoan Kiem tó

Hoan Kiem tó, Ngoc Son templom és a Huc híd Az Óváros üde színfoltja a Hoan Kiem tó - a visszaszolgáltatott kard tava. A legenda szerint a XV. század közepén Ly Thai To uralkodó a Mennyekből egy mágikus kardot kapott, amelynek segítségével győzelemre vezette seregeit és ... Tovább »

Irodalom temploma

Irodalom temploma

A város másik fénypontja a hagyományos vietnámi építészet jegyeit magán viselő Irodalom temploma ( Van Mieu ) . Az 1070-ben alapított s Konfuciusznak szentelt épületegyüttesben kapott helyet 1076-ban Vietnam első egyeteme, ahol a mandarin tanoncokat oktattak 700 éven ... Tovább »

Citadella

Citadella

Az épület együttes 5 hektáron terül el és 2004-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Több száz évig csak a vietnámi királyi elit tagjai, utána 50 évig csak a katonák léphettek be a területre. Az épület eredetije 1010-re nyúlik vissza, amikor Ly Thai To a főváros ... Tovább »

Egylábú Pagoda

Egylábú Pagoda

Az Egylábú pagoda furcsa erődhöz hasonlít, melyet egyetlen lótuszvirág szárához hasonlító betonoszlop támaszt alá. A pagodát eredetileg 1049-ben Ly Thai Tong császár építette. A legenda szerint a császárnak nem lehetett gyermeke, álmában egy isten jelent meg és ... Tovább »

Szent József Katedrális

Szent József Katedrális

A katedrális Hanoi szívében található. Neogótikus stílusban Monsignor Puginier közbenjárásával épült az 1880-as években. Ez a katedrális a vietnámi katolikus közösség érseksége. Homlokzatának két oldalán 31,5 m magas szögletes tornyok állnak, mindkettőben 5-5 ... Tovább »

Ho Chi Minh Mauzóleum

Ho Chi Minh Mauzóleum

Ezen a téren nyilvánította Ho Chi Minh elnök 1945. szeptember 2-án függetlennek Vietnámot. Itt található a hatalmas márvány mauzóleum, melyben hűtött teremben őrzik az 1969-ben elhunyt, Ho Chi Minh elnök bebalzsamozott testét. A mauzóleumot 1975. augusztus 29-én ... Tovább »