Vízum ügyintézés » Thai vízum

A thai kormány döntése alapján 2011. augusztus 11-től a harminc napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól.

Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. A nem turista célú, illetve a harminc napot meghaladó tartózkodáshoz továbbra is vízum szükséges, melyet állampolgáraink a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön.


VÍZUMKÉRELEMHEZ CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK:

- útlevél (melynek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie)
- 1 db kitöltött vízumkérőlap
- 2 db színes igazolványkép (3,5 cm X 4,5 cm, fényképész által készített)
- Az MKB Banknál a Thai Nagykövetség számlájára befizetett 35 EUR + kezelési költségről szóló eredeti befizetési bizonylat
- repülőjegy másolat


KÉRELEM ELBÍRÁLÁSÁNAK IDEJE:
a bedástól számított 10 munkanapon belül történik.

ÜGYINTÉZÉSI DÍJ:
Egy útlevél esetén 9.500 HUF / útlevél
Több útlevél esetén 6.500 HUF / útlevél

FONTOS!!! Vízumügyintézést külföldi állampolgároknak csak érvényes magyarországi lakcímkártyával rendelkezőknek vállaljuk! 

VÍZUMDÍJ FIZETÉSI RENDSZER A THAIFÖLDI KIRÁLYSÁG NAGYKÖVETSÉGÉN:
A díjakat az MKB bank pénztárában kell befizetni a Követség bankszámlájára:

Számlatulajdonos : Thaiföldi Királyság Nagykövetsége
Számlaszám : 10300002-50112201-48820017


A díjat készpénzben a fenti számlára kell beizetni. Minden esetben a fizetéssel kapcsolatos banki díjak a vízumkérelmezőt terhelik. Kérik, hogy a banki befizetési bizonylatot, vigye magával a Thai Királyság Budapesti Nagykövetségre, amikor a vízumigénylését leadja ( előbb fizetés, utána vízumbeadás ) A vízumdíjat kedvezőtlen elbírálás esetén nem térítik vissza.

Vízumdíjak : 35 EUR a turista, 30 EUR a tranzit, 60 EUR a nem bevándorló ( egy alkalomra szóló ), 140 EUR a ( többszöri alkalomra szóló ) nem bevándorló vízum díja.
A banki költség a befizetőt terheli.

További információk a minisztérium honlapján : www.mfa.go.th

Budapest-Bangkok-Budapest repülőjegy csatolásával csak egyszeres vízumot lehet kérelmezni. Kétszeres, ill. háromszoros vízumkérelemhez további repülőjegyekre, ill. szállásfoglalásra van szükség.

KÜLÜGYMINISZTÉRIUM VÍZUMINFORMÁCIÓJA THAIFÖLDRE UTAZÓKNAK:
A diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Thaiföldi Királyság területén.

A harminc napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak tizenöt napot tartózkodhat vízummentesen az országban.

A vízummentes tartózkodás egy alkalommal maximum hét nappal meghosszabbítható a thaiföldi Bevándorlási Hivatal bangkoki központjában (Soi Suan Plu, South Sathorn Road, Bangkok 10120, Tel: 02 287- 3101/3110) illetve területi irodáiban (ezek címei és telefonszámai a Bevándorlási Hivatal honlapján megtalálhatók). A hosszabbításhoz személyes megjelenés, útlevél és másolata, 4x6 cm-es fénykép és 1.900 THB eljárási díj szükséges. Ezt követően a tartózkodás meghosszabbítására nincs lehetőség, az országot el kell hagyni.

A nem turista célú, illetve harminc napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön.

A beutazásnak alapvető feltétele az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thai hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. Ilyen problémát leggyakrabban a Malajziából érkező utasok jeleztek, ezért ezen a határszakaszon fokozott odafigyelést javasolunk. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön jogszerűtlenül tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni. Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.
A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Immigration Bureau).


A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vízumuk meghosszabbítása esetén ne vegyék igénybe a különbözo közvetítő irodák szolgáltatásait, hanem közvetlenül az illetékes thaiföldi szervet keressék meg (Royal Thai Police, Immigration Bureau).